"Nisan" sprema auto koji će nam čitati misli

Bez autora
Sep 30 2011

Švajcarski istraživači i inženjeri japanskog "Nisana" rade na razvoju vozila koje će moći da "čita" misli vozača. Ideja je da se inteligencija vozača i automobila spoje na način koji će eliminisati svaki konflikt među njima i dovesti do bezbednije vožnje.U okviru projekta istraživači koriste merenja moždanih aktivnosti i očnih pokreta, te skeniraju okruženje oko automobila u sadejstvu sa senzorima samog vozila kako bi predvideli vozačev naredni pokret. Automobil se tada priprema za sledeći manevar usporavanjem ukoliko je to potrebno ili blagim pozicioniranjem udesno ili ulevo.

"Nisan" sprema auto koji će nam čitati misliŠvajcarski istraživači i inženjeri japanskog "Nisana" rade na razvoju vozila koje će moći da "čita" misli vozača, prenosi agencija AFP.

"Ideja je da se inteligencija vozača i automobila spoje na način koji će eliminisati svaki konflikt među njima i dovesti do bezbednije vožnje", objasnio je vođa istraživanja Hose del Milan, profesor na švajcarskom Tehnološkom univerzitetu (EPFL).

U okviru projekta istraživači koriste merenja moždanih aktivnosti i očnih pokreta, te skeniraju okruženje oko automobila u sadejstvu sa senzorima samog vozila kako bi predvideli vozačev naredni pokret.

Automobil se tada priprema za sledeći manevar usporavanjem ukoliko je to potrebno ili blagim pozicioniranjem udesno ili ulevo.

Portparol EPFL-a je izjavio da će istraživanje trajati četiri godine i da bi po isteku tog perioda prototip ovog "mislećeg" automobila trebalo da bude spreman.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik